Övervikt och insulin.

Kämpar du med övervikt? Du är inte ensam. Men det är inte ditt fel. Du har bara fått fel råd. Ät mindre och spring mer… Det fungerar inte. Problemet är istället vad du äter. Det i sin tur avgör också hur ofta du äter. Viss mat håller dig mätt längre än annan mat.

När kroppens förråd (2000 kcal) av kolhydrater är fullt, kommer kolhydraterna att förvandlas till fett istället. Om du under lång tid ätit mycket kolhydrater, vilket höjt blodsockret och fått ditt insulin att kämpa, så blir till slut funktionen dålig. Insulinmaskineriet orkar inte längre hålla blodsockret i schack, och det stiger. Du har fått diabetes.

Ständigt höga insulinnivåer påverkar tyvärr också två andra hormoner, ghrelin och leptin. Ghrelin får dig att känna dig hungrig. Ofta. Och leptinet ska få dig att känna dig mätt. Men det fungerar inte riktigt som det ska. Och som du läste nyss så lagras överblivna kolhydrater som fett, när kolhydratförrådet är fullt och blodet har höga insulinnivåer.

Vår mat består av kolhydrater, protein och fett. De påverkar blodsocker och därmed insulin väldigt olika.

Kolhydrater – påverkar blodsocker och insulin mycket och snabbt.
Protein – påverkar blodsocker och insulin mindre.
Fett – påverkar nästan inte blodsocker och insulin alls.

Vad tror du du behöver äta mer och mindre av om du vill gå ner i vikt? Eller hålla din vikt. Höga insulinnivåer förhindrar fettförbränning. Intag av fett däremot, främjar fettförbränning, om insulinnivåerna inte är för höga.

Dålig nyhet! Du kan vara överviktig på insidan, men inte på utsidan! Hur är det möjligt? Jo, det luriga fettet på kroppen, det så kallade viskerala fettet, startar runt dina organ. Och har du inte lätt att gå upp i vikt, tar det ett tag innan det syns. Men lugn. Det kommer. Och tyvärr är det lika ohälsosamt fast det inte syns…

Så oavsett vilken typ av övervikt du har. Rådet från experterna är tydligt. Även om det går stick i stäv med vad vi hört i drygt 50 år…

ÄT MER FETT!
ÄT FÄRRE KOLHYDRATER!

Så enkelt är det väl inte? Det är kanske inte enkelt att genomföra, men det är enkelt att förstå. Och har du vilja och motivation så är det faktiskt inte så komplicerat. Måste man inte träna massor också. Det är inte fel. Men du måste inte för själva viktnedgångens skull.

» Lyssna på min intervju med My Westerdahl som halverade sin vikt med denna metod.

Lycka till! Behöver du support, så vet du var Benny the coach finns 😀